Op deze pagina kan je een lijst met informatieve websites, behulpzame organisaties en film/serie aanbevelingen vinden. Heb je nog andere tips om hieraan toe te voegen, schroom niet om ons te contacteren via [email protected]
Wil je toch liever (ook) een papieren boek lezen, dan kun je via de volgende button onze LHBT+ bibliotheek raadplegen.
Suïcide preventie hulplijn, zelfhulpcursus en therapie voor mensen met zelfmoordgedachten, naasten en professionals.
De Regenboogzorgkaart is een lijst met hulpverleners die vanuit hun expertise, achtergrond of affiniteit een connectie hebben met de regenbooggemeenschap. Het zijn hulpverleners waar mensen uit de regenbooggemeenschap naar toe kunnen met hun hulp- en zorgvragen, waar zij met hulpverleners te maken krijgen die kennis hebben van de processen, problemen en dynamieken die er spelen binnen onze gemeenschap.
Psychosociale hulpverlening voor LHBT+ cliënten. Via hier kan je in contact komen met een hulpverlener die positief staat ten opzichte van LHBT+.
Roze in Wit staat voor meer zichtbaarheid van LHBTI+ in de zorgsector. Zowel het bestuur als onze achterban zijn artsen, artsen in opleiding en basisartsen. We zijn er voor en door LHBTI+ collega’s. Daarnaast hebben we ook niet-LHBTI+ collega’s die het belangrijk vinden om diversiteit meer zichtbaar te maken en ons hierin steunen. Via hier kan je in contact komen met een hulpverlener die positief staat ten opzichte van LHBT+.
Roze in Blauw is een landelijk netwerk van de politie met een meldpunt voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI+) die te maken krijgen met discriminatie, bedreiging, mishandeling of andere strafbare zaken gerelateerd aan hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Je kan hun bereiken via telefoon en email.
Deze behandeling is speciaal voor LHBT+ jongeren, of die over hun seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit twijfelen. Dit is een geprotocolleerde behandeling die bestaat uit 8 chatsessies met een vaste therapeut en huiswerkopdrachten, gericht op het verminderen van zelfmoordgedachten en het leren omgaan met lastige situaties rondom je seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit. De Rijkuniversiteit Groningen heeft deze behandeling mede ontworpen en doet onderzoek naar de werking hiervan, wat ervoor zorgt dat de behandeling gratis is en je eigenlijk zelfs wat geld voor deelname krijgt.
Verhalen van jonge nabestaanden van zelfdoding die in de rouw zijn na hun ingrijpende verlies, opdat andere jongeren er iets van herkenning in vinden.
Organisatie voor en door mensen die ervaring hebben met een psychische kwetsbaarheid om bij het herstel te helpen. Open inloop, groepen, workshops, ontspanning, informatieve bijeenkomsten of creatieve activiteiten.
Dit is een centrum dat helpt bij verslavingen en heeft een speciale jongerenafdeling. Je kan contact zoeken met hen voor hulp.
De Nederlandse patiëntenvereniging voor eetstoornissen. Er is een forum en je kan contact opnemen met ervaringsdeskundigen.
Verschillende locaties in Nederland waar mensen terecht kunnen wanneer ze te maken hebben met huiselijk geweld.
Fier is bedoeld voor iedereen die te maken heeft (gehad) met geweld thuis, op school of in een relatie. Ze zijn zowel via de chat te bereiken als via de telefoon als via de mail.
Hier wordt een luisterend oor geboden. Dit zijn vrijwilligers die een opleidingstraject hebben gevolgd en 24/6 beschikbaar zijn via mail, telefoon en chat.
Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar kunnen bellen en chatten met mensen van de kindertelefoon. Ze kunnen alles vragen en over alles praten. Dit is anoniem.
Soms heb je hulp nodig om weer vooruit te kunnen. Je vindt het bijvoorbeeld moeilijk om zelfstandig te wonen, bent dak- of thuisloos of hebt problemen met je gezin of partner. Wij ondersteunen, begeleiden en bieden zorg.
Mensen kunnen contact met hen opnemen over allerlei onderwerpen m.b.t. depressie, angst e.d. Je kan chatten, appen, mailen en bellen. Er zitten hulpverleners en professionals, wie je ook kunnen doorverwijzen.
Online ondersteuning en cursussen via e-mail of chatbox voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar die somber of depressief zijn.
KOPPstoring is een website voor jongeren die een vader of moeder met psychische of verslavingsproblemen hebben. Je kan mailen en ervaringen lezen en delen.
Stichting Zelfbeschadiging is een stichting die zich richt op het bevorderen en ondersteunen van de eigen regie en eigen kracht van mensen die zichzelf beschadigen en hun naasten. We streven daarbij naar een klimaat waarin openheid, veiligheid, authenticiteit en acceptatie belangrijke pijlers zijn. Er is informatie en een forum te vinden.
Mentaal Vitaal geeft betrouwbare informatie en adviezen over mentale gezondheid gebaseerd op de laatste stand van de wetenschap. Je kan ook een medewerker spreken over deze onderwerpen.
Het Trimbos-instituut staat voor een mentaal gezonde samenleving, waarin mensen zoveel mogelijk regie hebben over hun eigen leven en zich verbonden voelen met elkaar. Ze hebben websites over mentale gezondheid, alcohol, drugs, en roken.
Deze website is bedoeld voor zorgprofessionals die personen met een LVB ondersteunen in de gendertransitie.
Informatie over soa’s, voorbehoedsmiddelen, seksualiteit en seksueel misbruik. Ook kan je hier terecht voor een soa-test, Hepatitis A en B vaccinatie en PrEP.
Deze website geeft professionals in het onderwijs informatie, tips en tools om seksualiteit in de klas bespreekbaar te maken.
Op deze website vind je informatie, testjes, oefeningen, tips en ervaringsverhalen rond seks. Ook is er aandacht voor seksuele problemen en hoe je deze kan oplossen. Er is extra informatie voor mensen met een ziekte of beperking.
Veel activiteiten in regio Nijmegen worden hier gehouden, zoals te zien op de agenda pagina. Wij hebben hier ook geregeld een activiteit, zoals de spelletjesavonden en commissie vergaderingen.
Iedere derde woensdag van juli, tijdens de Nijmeegse 4 Daagse, is Nijmegen dé roze regenbooghoofdstad van Nijmegen. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor de positie van LHBT+'ers en worden allerlei activiteiten georganiseerd.
De Rainbow Academy in Utrecht is de plek waar we leren wie we zijn en laten horen wat we nodig hebben. Of dat nou is via openbare trainingen door het jaar heen, of door verbindingen te leggen op de jaarlijkse Rainbow Academy Day, of juist via deelname aan de Rainbow Academy groep.
-- Engelse website dus Engelstalige beschrijving --
ILGA-Europe are a driving force for political, legal and social change in Europe and Central Asia. Our vision is of a world where dignity, freedoms and full enjoyment of human rights are protected and ensured to everyone regardless of their actual or perceived sexual orientation, gender identity, gender expression and sex characteristics.
Voor LHBT+ personen en voor ieder ander die informatie, advies, ondersteuning en een luisterend oor behoeft.
Hey dit zijn wij zelf! De LHBT+ organisatie van Nijmegen voor & door iedereen van 18 t/m 28 jaar.
Vind je het ook prettig om met andere LHBTiQ+ jongvolwassenen ervaringen uit te wisselen en op een veilige en positieve manier van elkaar te leren? Zij mede organiseren ook Café Labelloos voor LHBT+'ers met een psychiatrische kwetsbaarheid.
Voor LHBT+ jongeren tot en met 18 jaar.
Een website van en voor LHBTI’s met een verstandelijke beperking. In Nijmegen zit het ontmoetingscafé Café Dapper.
De Nederlandse Organisatie Aseksualiteit (NOA) is een belangenorganisatie voor de aseksuele gemeenschap in Nederland. Op hun website staan naast informatie over ace en aro ook veel tips voor boeken, filmpjes en podcasts.
AUREA is de Aromantisch-spectrum Vereniging voor Erkenning, Educatie en Belangenbehartiging. Dit is een online vereniging met leden uit allerlei landen en met veel informatie op hun website.
Stichting NNID zet zich in voor seksediversiteit in het algemeen en intersekse in het bijzonder. Op deze website kan je dus meer informatie en andere nuttige bronnen vinden.
In de regio Nijmegen zijn verschillende mannen- en vrouwen kringen, elk met een eigen karakter, en/of leeftijdscategorie. Elke kring organiseert diens eigen activiteiten. Meestal komen de groepen een keer per maand op een vaste avond bijeen bij een van de deelnemers thuis.
Dit project is opgezet om de homovriendelijkheid van 50-plussers in de ouderenzorg en welzijnssector te bevorderen. Woonzorginstellingen kunnen meedoen aan een Roze Loper Tolerantiescan en een keurmerk krijgen.
Community voor LHBT+’ers met een biculturele achtergrond.
Secret Garden is een Stichting van en voor LHBT’ers (Lesbisch/Homo/Bi-seksueel en Transgender) met een etnisch-culturele achtergrond, en sympathisanten gevestigd in Amsterdam.
Met cultuursensitieve zorg vanuit een systemisch perspectief, met oog voor de sociale context en culturele achtergrond van de patiënt in heden en verleden, wil i-psy als specialist in interculturele psychiatrie bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen en van de samenleving.
Platform voor queer moslims.
Hulpverlening vanuit een christelijk gedachtegoed. Je kunt bellen of een contactformulier invullen. Ze helpen dan verder. Ook wanneer de identiteit nog in ontwikkeling is.
ChristenQueer biedt mensen die tot de LHBTI-doelgroep behoren en die zich aangesproken voelen door de Bijbel, een veilige plek waar ontmoeting centraal staat. Daarnaast levert ChristenQueer een bijdrage aan het gesprek over homoseksualiteit en christen-zijn in kerk en samenleving. ChristenQueer wil inclusiviteit bevorderen en christelijke gemeenten en gemeenschappen helpen een visie te ontwikkelen die bijdraagt aan een veilig klimaat voor alle LHBTI-ers.
Beit Ha’Chidush Amsterdam synagoge is een onafhankelijke modern-Joodse sjoel voor iedereen met een Joodse achtergrond, zowel van vaders- als van moederszijde. Het is een actieve gemeenschap met verschillende bijeenkomsten en activiteiten.
Hier kunnen Joodse jongeren in contact komen met een Joodse maatschappelijk werker, ze kunnen bellen, aanmelden voor de online omgeving of een afspraak maken op kantoor.
Veilige Haven biedt ondersteuning aan jongeren, mannen en vrouwen uit multicultureel Amsterdam en omstreken en LHBTI+ vluchtelingen die met hun homo-, biseksuele, lesbische of transgendergevoelens worstelen. Er bestaat ook een FaceBook pagina van Veilige Haven Oost voor onze regio.
Zahir is een veilige en gestructureerde opvang- en behandelsetting voor meiden van 12 t/m 23 jaar uit eerculturen die op de vlucht zijn in verband met problemen rondom eer zoals bijvoorbeeld inperking van hun vrijheid; door strenge regels van hun ouders, controle door broers en druk vanuit de familie.
LGBT Asylum Support is een Nederlandse NGO (Niet-Gouvernementele Organizatie). Wij ondersteunen lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LHBT) asielzoekers in Nederland. Wij zijn een link tussen LHBT asielzoekers en andere Nederlandse organisaties om asielzoekers te helpen.
Als LHBT+ asielzoekers problemen hebben met hun ouders of veiligheid dan kunnen ze een COA-medewerker om hulp vragen. In principe is iedere COA-medewerker ook vertrouwenspersoon en een vluchteling kan dus praten met een medewerker die ze zelf vertrouwen. Hiernaast is op iedere locatie ook een medewerker die coördinerend vertrouwensfunctionaris is voor LHBT+ asielzoekers.
GZA zorgt voor goede zorg voor alle asielzoekers. Hierbij besteden we extra aandacht aan taal- en cultuurverschillen, de asielprocedure, de leefsituatie en de zorgbehoefte van asielzoekers. Dit doen wij vanuit onze kernwaarden vertrouwen, professioneel en maatschappelijk.
Via deze stichting kunnen jongeren die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen een voogd toegewezen krijgen. Helpt zoeken naar de juiste ondersteuning.
Engelse serie: In de jaren tachtig wordt een groep vrienden in Londen gedurende de aidscrisis gevolgd. De 18-jarige Ritchie Tozer verlaat het eiland Wight om in Londen te gaan studeren, Roscoe Babatunde loopt weg van huis en Colin Morris-Jones uit Wales is van plan het te gaan maken op het sjieke Savile Row. Erg goede serie die de realiteit van de aidscrisis laat zien, waarbij begonnen wordt voordat er gevallen bekend waren.
Engelse serie: In 1987 start de in de ballroomscene bekende lhbt'er Blanca haar eigen huis en neemt een getalenteerde danser en een op een yuppie verliefde prostituee onder haar hoede.
Nederlandse serie: Een twintiger is verhuisd en komt een oude vlam tegen. Hierdoor denkt ze terug aan de relaties die ze heeft gehad sinds ze vier jaar geleden uit elkaar gingen.
Engelse film: Elio kijkt uit naar weer een luie zomer in de villa van zijn ouders op het prachtige en rustige Italiaanse platteland. Dan arriveert Oliver. Er ontstaat een plotselinge en heftige romance tussen de twee.
Engelse documentaire serie: Queer Britain is een zesdelige serie gemaakt door Riyadh Khalaf over (op volgorde van de afleveringen): religie, lichaamsbeeld, dakloosheid, vooroordelen, porno, trots zijn.